Teknoloji ilerledikçe ve insanlık teknolojiyle tümleşik hale geldikçe sanal platformlara olan ihtiyacımız yadsınamaz bir gerçek haline geldi. Bu mecralarda günden güne çoğalarak kendine yer edinen verilerimiz güvenlik ve depolama açısından büyük bir önem arz etmektedir. Gerek kullanıcısıyla yakın temasta kalmak isteyen şirketler gerekse sosyal platformları pratik bir şekilde kullanmak isteyen kişiler çeşitli verilerini kayıt altında tutmak istemektedir. Bu veriler ince hesaplamalar sonucu çeşitli aralıklar ve yöntemlerle yedeklenir. Bu hesaplamaların hangi kıstaslar göz önünde tutularak yapıldığını incelemek için bir şirketi göz önüne alalım. Standart bir şirkette mailler, projeler, belgeler, videolar, müşteri verileri gibi pek çok veri türü iş akışı için depolanmalıdır. Ancak bu depolama süreklilik arz ettiğinden verilerin depolanacağı cihazlar, bu cihazların güvenliği, veri takibi yapabilme, cihaz takibi yapabilme gibi konular çözüme kavuşması gereken bir problem haline gelecektir.
Önceleri bütün bunlar için daha fazla insan gücüne ihtiyaç vardı. Çünkü tutulan veriler takip edilmek zorundaydı ki hangi verinin manalı hangisinin manasız olduğu anlaşılsın ve yedekleme yol haritası buna göre şekillensin. Ancak yedekleme konusunda da gelişen teknoloji varlığını belli etmektedir. Verileri yedekleyen, anlamlı istatistiklerle rapor hazırlayıp kullanıcıya geri dönüş sağlayan hatta ön görülerde bulunup çeşitli uyarılar veren yedekleme yazılımları aktif hale gelmiştir. Yedekleme yazılımlarının tercihi sadece bu sebepten değil tabi ki. Veriyi bir cihazda kaydetmek o veriyi kaybetmek adına büyük bir risktir. Hırsızlık, doğal afetler, cihaz hatası gibi birçok sebepten dolayı veri kaybedilebilir. Ancak cloud backup sayesinde verinin alındığı lokasyondan çok çok uzak yerlerde sanal olarak gerçekleştirilen yedeklemeler birçok problemin önüne geçmektedir. Bunun dışında yine veriyi yanlış yere kaydetme, veriyi istemsizce silme gibi hatalar da yedekleme yazılımları sayesinde problem olmaktan çıkar. Bu hataları en aza indirmek adına yedekleme geri dönüşleri vererek isteğin onaylanma aşaması üzerinde durulur. Ancak yine olası hataların önüne geçmek için bu geri dönüş işlemlerinin zamanlama aşaması titizlikle tasarlanmalıdır.
Yazılımlar için tehditler de vardır. Örneğin virüsler, casus yazılımlar vb. yedekleme yazılımları için birer tehdittir. Ancak son zamanlarda kullanıcıya veri yedeği alma ve veriyi silme yetkileri verilerek bu tehditlerin de oldukça önüne geçilmiştir.